Perbericht ILVO-UGent Diepgaande biologische kennis kan leiden tot doelgerichte verduurzaming van tropische garnalenvisserij

Wednesday, February 12, 2020

Net zoals de garnalenvisserij in de Noordzee, doet de tropische garnalenvisserij inspanningen om te verduurzamen. Vissers in Suriname doen dat sinds 2011 aan boord via technische aanpassingen, maar nu zijn er nieuwe biologische gegevens beschikbaar die een verdere regionale verduurzaming en zelfs een vereenvoudiging van het beheer moeten toelaten. Die gegevens zijn afkomstig van Thomas Kerkhove in het kader van zijn doctoraatsonderzoek, welke hij verdedigde op 7 februari 2020. Hij kon via genetisch en ecologisch onderzoek aantonen hoe groot de populatie van de garnaal Xiphopenaeus kroyeri - de seabob - precies is, en hoe belangrijk de bescherming van mangroves en modderbanken is voor de voortplanting van tropische garnalen.

De seabob is een garnalensoort die bij ons onder andere beschikbaar is via Nederlandse supermarktketens, bijvoorbeeld in bereide gerechten met zeevruchten. In volgend persbericht leest u meer over deze soort en het onderzoek in functie van verduurzaming.